- 31 Mayıs 2023
- Incekalem
- 0 Comments
- Genel
SEO Nedir? Nasıl Yapılır?
SEO, Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinden meydana gelir. Türkçesi ‘Arama Motoru Optimizasyonu’ ya da ‘Arama Motoru Optimize Edici’ şeklindedir. SEO’da amaç siteye organik ziyaretçi çekmek ve buna bağlı olarak arama sonuçları listesinde üst sıralara taşımaktır. SEO, site içi ve site dışı olmak üzere iki kategorinden oluşur. Site içi SEO’da amaç,site içi optimizasyonları yaparak siteyi güçlendirmektir. Site dışı SEO’da ise sayfaya organik ziyaretçi çekmek ve marka değeri oluşturmak amaçlanır.
SEO kısıtlaması özellikle son zamanlarda popülaritesini bir hayli artırdı. Peki, SEO nedir, neden önemlidir?
SEO, İngilizce Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçeye ‘Arama Motoru Optimizasyonu’ olarak çevrilir. Çok geniş bir çalışma branşı olmasına karşın temelde web sitelerine organik ziyaretçi çekmek için yapılan çalışmalar bütünü olarak tanımlanabilir. Hedefler kelimeler ve anahtar kelime gruplarıyla yapılan çalışmalar sayesinde web sitesi arama motoru sonuçlarında yükselir.
SEO Neden Önemli?
Dijitalleşme online sınırlı kalmadı ve fiziki dünyayı da dönüştürmeyi başardı. Dolayısıyla reel hayatta olan rekabette dönüşerek internet ortamına taşındı. İnternette satış yapmak isteyen firmalar, daha fazla insana ulaşmak isteyen meslek grupları ve hatta eğlence için açılan sayfalar bile bu rekabete katıldı. Tüm hepsinin amacı ise ortak, sitelerine organik ziyaretçi çekmek ve arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almak. İşte SEO tam olarak bunu sağlıyor. Yapılan çalışmalar sayesinde web sitesi arama motorlarında tırmanıyor ve her geçen ziyaretçi sayısı artırıyor.
Bu noktada ufak bir parantez açmakta fayda var. Online dünyayla yeni taşınan kişiler, arama motorlarında hızlı bir şekilde yükselmek istiyor. Buna bağlı olarak da fazlasıyla aceleci davranıyor. En başarılı SEO çalışmasıyla bile sitenin sıralamalarda yükselmesi zaman alır. Buna fiziki hayattan örneklerde verilebilir. Örneğin bir marka yeni bir işletme açtığında o bölgede satışların rayına oturması için tanınması gerekir. Bu da belirli bir sürecin sonunda gerçekleşir. Halk arasında ‘isim yapmak’ olarak adlandırılan bu durum dijital dünyada da aynı şekilde işler. İşletme – web sitesi, işletmenin isim yapması ve müşteri çekmesi için yapılan çalışmaların tamamı ise SEO’dur.
Başarılı Bir SEO Çalışması Nasıl Yapılır?
Başarılı bir SEO çalışmasının iki yolu vardır. İlki bu alanda deneyimli ve ciddi referanslar sunabilen SEO ajanslarıyla çalışmaktır. İkincisiyse SEO eğitimine sahip, gerekli belgeleri olan ve referanslar sunabilen deneyimli SEO danışmanlarıyla ilerlemek. Deneyimsiz ajanslar ve yeterli seviyede olmayan SEO danışmanlarıyla başarı elde edilmesi imkansızdır. Ayrıca başarısız bir SEO çalışması süreci para ve zaman kaybını da beraberinde getirir.
SEO çalışmalarına başlamadan önce ulaşılmak istenilen hedefin kararlaştırılması ve bu hedefe yönelik stratejik SEO planı oluşturulmalıdır. Hedefsiz ve plansız başlanan bir SEO çalışması düşünülemez. SEO kelime okunuşu nedeniyle sadece tek odak noktası olan bir çalışma disiplini gibi görünebilir; ancak bu algı yanlıştır. Kendi içerisinde birçok farklı kriteri barındırır. Site içi ve site dışı olmak üzere iki farklı kategorisi bulunan SEO, bu iki kategorinin birbirini tamamlaması ve tüm adımların sabırla eksiksiz bir şekilde atılmasıyla başarıya ulaşır. Çalışmalar esnasında özgünlük, kalite, uygunluk ve çeşitlilik sağlanmalı ve kullanıcı deneyimi merkezde tutarak hareket edilmelidir. Ayrıca kararlaştırılan hedefe ulaşması halinde bile SEO çalışması sona ermez; sürekli iyileştirmelere devam edilmelidir.
Site İçi SEO Kriterleri Nelerdir?
Site içi SEO’nun odağı sitenin arama sonuçlarında üst sırlarda yer almasını sağlamaktır. Toplam sekiz ana kriteri bulunur. Bunlar;
Site İçi Parametreleri: Web sayfasının ne üzerine olduğunu arama motorlarına ileten parametrelerdir. Bunu meta başlık, meta açıklama ve meta etiketler yoluyla yaparlar. Başarılı bir şekilde oluşturulan metalar site SEO’sunu olumlu yönde etkiler.
Başlık Etiketleri: Web siteleri için üretilen içeriklerin belirli bir hiyerarşik yapısı bulunur. İçeriğin ne üzerine olduğunu arama motorlarına bildirirler. Ayrıca kullanıcının içeriği daha kolay taramasını da sağlarlar. Başlık etiketleri H1’den başlar ve metnin uzunluğuna göre H2, H3 … şeklinde devam eder. Bu başlıklar içerikte konuya uygun olarak şekillenmelidir.
İçerik: İçerik Google başta olmak üzere tüm arama motorları için son derece önemlidir. Yayınlanan içeriğin özgün olması ve okuyucuya değer katabilmesi gerekiyor. Anahtar kelimelerin belli bir yoğunluk oranında ve cümle akışını bozmayacak şekilde metne yerleştirilmesine de dikkat edilmeli. Arama motorunun içerikte intihal (kopya) algılaması durumunda sayfa sıralaması ciddi anlamda olumsuz etkileniyor.
Medya İçeriği Kullanımı: Özellikle uzun yazılarda okuyucunun sıkılması an meselesidir. Metnin video, resim ve inografiklerle desteklenmesi halinde deyim yerindeyse okuyucu yazıyı okurken soluklanır ve okumaya devam eder. Böylelikle kullanıcı deneyimi, etkileşimi ve sayfada gezinme süresi artar. Bu durum site içi SEO’yu doğrudan olumlu yönde etkiler.
Duyarlı Bir Tasarım Tercih Etmek: Kullanıcıların büyük çoğunluğu internete erişmek için mobil cihazları kullanıyor. Zaten yapılan araştırmalarda bunu doğrular nitelikte. Hatta bir adım ileri giderek bilgisayarların internet erişimi için demode kaldığı bile söylenebilir. Bu nedenle farklı cihazların hepsine uyum sağlayabilen bir tema seçmek gerekiyor. Kullanıcı deneyimini ön planda tutan arama motorları farklı cihazları destekleyen temalara öncelik sıralamada öncelik veriyor.
Site Hızı: Günümüzde kullanıcıya hitap etmek isteyen sitelerin hızlı olması gerekiyor. Aksi halde kullanıcı internet üzerinde yer alan onlarca alternatiften birisine yöneliyor. Özellikle e-ticaret siteleri için hız çok daha kritik derecede bir öneme sahip. Ayrıca Google ve tüm arama motorlarının en önemli sıralama faktörlerinden birisi site hızı.
Dahili Link Ağı: Site içerisindeki bir sayfadan yine site içindeki bir sayfaya link verilmesidir. Bağlantı köprüleri resim, kelime ya da URL üzerinden kurulabilir. Dengeli bir şekilde kurulan dahili link ağı site içi SEO’yu olumlu yönde etkiler.
Site Dışı SEO Nasıl Yapılır?
Sitenin arama sonuçlarında yükselmesi için yürütülen optimizasyon çalışmalarının en önemli aşamalarından birisi site dışı SEO uygulamalarıdır. Genel anlamda markanın hafızalarda yer etmesi ve sosyal mecralarda daha görülür hale gelmesini sağlamak için uygulanan yöntemler olarak düşünülebilir. Site dışı SEO çalışmalarının kriterleri baklinck, sosyal medya yönetim ve dijital PR çalışmalarıdır. Bu sürecin kesinlikle bir uzmanla koordineli şekilde yürütülmesi gerekir. Aksi halde çoğu zaman boşa kürek çekmekten farklı olmaz. Her şey doğru yapıldığındaysa SERP performansında kalıcı ve pozitif etki yaratır.
Backlink Çalışması: Aynı sektörde yer başka bir siteden ya da benzer konulara odaklanan farklı bir web sitesinden SEO çalışması uygulanan siteye yapılan URL destekli yönlendirmelerdir. Anahtar kelime ve görselle kurulan köprülerle ya da açık URL kullanılarak yapılabilir. Doğru ve dengeli şekilde yürütülen backlinkler çalışması SEO’yu olumlu anlamda etkiler.
Sosyal Medya Çalışmaları: Günümüzün yok sayılamaz gerçeklerinden birisi sosyal medyanın gücüdür. Site için yapılan sosyal medya çalışmaları ise bu gücü maksimum fayda için kullanmayı amaçlar. Markayla ilgili yaşanan gelişmeler, hizmetler ve kampanyalar sosyal medya hesaplarından geri bağlantı kullanılarak paylaşılır. SEO çalışmalarının en önemli kriterlerinden biridir.
Dijital PR Çalışmaları: Her marka için prestij önemlidir. İşte dijital PR çalışmaları da tam olarak bunu amaçlar. Marka kimliği güçlendirilir, geleneksel ya da dijital medyada marka hakkında olumsuz bir intiba varsa bu intiba silinmeye çalışılır. İnternet siteleri, haber siteleri, bloglar ve sosyal medya için üretilen içeriklerle kurumsal kimlik güçlendirilir ve kullanıcı güveni yeniden inşa edilir.
Site dışı SEO çalışmalarında birkaç unsur ön plandadır. Bunlardan ilki ve en önemlisi özgünlüktür. Başka markalardan kopyalanan içerikler ya da benzer tasarımlar kullanıcıların gözünden kaçmaz. Doğal olarak kullanıcı markayla bağ kuramaz ve güvenmez. Bu nedenle görsel, işitsel ya da metin fark etmeksizin tüm içerikler tamamen özgün olmalıdır. Ayrıca içeriklerin kullanıcının dikkatini çekebilmesi ve fayda sağlayıcı bir yapıda ortaya koyulmuş olması da önemlidir. Şartları karşılayan içerikler organik kullanıcı sayısının artmasını sağlayacağından SEO’ya olumlu etki edecek ve sitenin arama sonuçlarında tırmanma ihtimali yükselecektir.